Roleplay Nedir ve Roleplay Terimleri

Roleplay Nedir?

Roleplay (rol yapma), kişinin hayallerindeki belirli bir rolü üstlenmesi ve gerçek hayatta kesinlikle var olmayan hayallerindeki karaktere can vermesidir. Gerçek dünyadan kopmak ve hayallerindeki insana can vermek isteyen kişiler çoğunlukla GTA Online (FiveM, Rage MP ve GT:MP) ve GTA: San Andreas Multiplayer'da yer alan rol yapma sunucuları tercih etmektedir.

Rol yapma sunucularının kendisine özgü bazı kuralları olsa da bu kuralların dışında, her sunucuda olan bazı kurallar vardır. Roleplay terimleri ile rol yapma sunucularının sabit kurallarının altı zaten çizildi, rol yapma sunucularının kurallarından bahsetmeden önce rol yapma sunucularının seviyelerini ele almak istiyoruz.

Size rol yapma imkânı veren oyun sunucuları medium-rp (medium roleplay) ve hard-rp (hard roleplay) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Medium (Orta) seviyedeki oyun sunucularında rol dünyası ile yeni yeni tanışan, oyun türü hakkında çok fazla bilgisi olmayan kişiler vardır. Hard (Zor) seviyedeki sunucularda ise senelerden beri rol yapan, roleplay terimleri hakkında çok fazla bilgisi olan kişiler oynamaktadır. Hard seviyedeki sunucuların kapısı, oyun içerisinde nasıl rol yapacağını bilmeyenlere her zaman kapalı olmaktadır.

Roleplay Terimleri

  • OOC (Out of Character): Oyun dışında yaşanan, oyunda canlandırılan karakter ile alakasız olayların oyuna aktarılmasıdır.
  • IC (In Character): In Character, "Out of Character" teriminin aksine karakteri ilgilendiren olaylardır. Oyun içerisinde yaşananları oyunun dışına taşımak bir yasak olmasa da etik değildir.
  • Offroad: Gerçek hayattaki gibi arama sürmemektir. Oyun sunucularında GTA: San Andreas'ın single player (tekli oyuncu) modunda oynuyormuşsunuz gibi araba sürmek tahmin edebileceğiniz gibi yasaktır.
  • Powergame (PG): Gerçek hayatta yapılmasının mümkün olmadığı eylemleri yapmaktır. Örneğin, gerçek hayatta kanatlarımız olmadığından uçamıyoruz. Bu, oyunda da uçamayacağımızın anlamına geliyor.
  • Metagame (MG): Oyunun dışındaki bilgilerin oyun içerisinde kullanılmasıdır. Oyun dışında tanıdığınız ama oyun içerisinde henüz tanışmadığınız bir kişinin ismini bilmek ve ona ismiyle hitap etmek buna örnek verilebilir.
  • Non-RP: Role uygun olmayan davranışların sergilenmesidir.
  • Deathmatch: Bu terimin aslında rol yapma oyunu ile hiçbir alakası olmasa da rol yapma sunucularında sık sık kullanılır. İnsanları sebepsiz yere öldüren kişilerin oyunu rol yapma türünden ölüm maçı türüne çevirmesidir.
  • Bunny Hop (B-Hop): Tavşan gibi zıplamaktır. Karakterin gerekçesi olmadığı sürece yasaktır.
  • Fear RP: Karakterin gerçek hayattaki bir insan gibi korktuğunu hissettiren tutumlarda bulunmasıdır. Örneğin karakterin başına silah dayandığını farz edelim. Karakter bu gibi bir durumda gerçek hayatta olduğu gibi çığlık atmayı denemeli, başına silah dayayan kişi veya kişilere korktuğunu hissettirecek her türlü sözü söylemelidir.
  • Bug Abuse: Oyuncunun oyun sunucusunda yer alan bugları (yazılım hatalarını) kendi çıkarı için kullanılmasıdır.
  • Retarted RP: Karakterin hareketinin geçerli bir nedeninin olmamasıdır. Buna örnek olarak karakterinizin daha önce hiçbir ortamda tartışmaya girmediği birisinin yanına gitmek ve onu saçma sapan bir nedenle tartaklamak verilebilir.
  • Revenge Kill (RK): Birinin kurşunu karaktere isabet ettiğinde yaralı rolü yapmak yerine karakterin yaralanmasına yol açan kişilerle çatışmaya girmektir.
  • Fail RP: Karakterin mevcut koşullarda girmesinin mümkün olmadığı rollere girmektir. Örneğin, birisi size silah tutuyorsa ona yumruk atamazsınız.
  • Force RP: Karakterin başkaları tarafından zorla role sokulmasıdır. Polislerin karakterinizi intihar etmek gibi rollere itmesi örnek olarak verilebilir. Force RP  tanımına girmeyecek bir olaya verilebilecek en güzel örnek ise polislerin lüzumsuzca insanlara şüpheli sıfatını yapıştırmasıdır.
  • ERP (Erotik Rol Yapma): Cinsellikle ilgili roller yapmaktır.
  • NVL RP: Canlandırılan karakterin hayatını hiçe saymaktır.
  • Rol Paslama: Bir oyuncunun veya yöneticinin diğer oyuncu veya yöneticilerin belirli bir role katılım sağlaması ve rol çevresinde aktif bir performans sergilemesi için sarf edilen çabadır. Oyuncuları role davet etmek için başvurulan bir yöntem biçimi olarak tanımlanabilir.
  • Emote: Etmek yardımcı fiili ile kullanılır. Duygu, düşünce ve durumları aktarmak için kullanılan ifadelerdir. Sunucunun animasyonlarının yetersiz geldiği zamanlarda başvurulan ifade yazımı, GTA: San Andreas Multiplayer veya Multi Theft Auto gibi oyunlardaki roleplay sunucularında "/me" komutu ile yapılır. Bu komutun örnek kullanımı şu şekildedir: "/me Elindeki silahı yavaşça masanın üzerine bırakır."
  • Gun Switch: Emote kullanarak durumu ifade etmeden silah değiştirmektir.
  • Random Shooting (RS): Oyuncunun elindeki silahı kullanarak rastgele ateş açmasına verilen isimdir.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

Yorum yapmak için Google hesabına veya bir web sitesine ihtiyacınız yoktur. Kimlik seçme bölümündeki varsayılan değeri "Adı/URL" olarak seçebilir, isminizi yazdıktan sonra "Devam" butonuna tıklamanız yeterlidir. Sizlere gösterdiğimiz minik adımların arkasından yorumunuzu yazmaya başlayabilirsiniz. İçeriğimizle ilgili yorumunuzu yaptıktan sonra "Yayınla" butonuna basmayı unutmayın!