MTA ve SAMP Farkı Nedir?

MTA ve SAMP Farkı Nedir?
MTA ve SAMP farkı nedir? GTA: San Andreas Multiplayer mı yoksa Multi Theft Auto mı daha iyi? İki oyun modu arasında ne gibi farklar var? Biri 9 Şubat 2003, biri 10 Mayıs 2006 tarihinden beri hizmet veren çoklu modudur fakat ikili arasındaki fark elbette ki bununla bitmiyor. Durum bu şekilde olduğunda oyuncuların kafasında da şu şekilde bir soru meydana geliyor: 2020 yılı bitiyor, eski oyunlarda takılı kalmaktan zevk duyan oyuncular olarak hangi oyunu seçmemiz daha mantıklı olur?

Oynanabilirlik konusunda her iki video oyunun da hâlâ fazlasıyla giderinin olduğunu söylemek mümkündür. İki video oyunu da kendi kendine barındırma sunucuları özelliğine sahiptir. Bu, çoklu oyuncu modlarını oynamakta olan oyuncuların sunucunuzu ziyaret etmesi ve hatta sunucunuzun devamlı oyuncuları hâline gelmesi için ayrıyeten bir sunucu satın almanızın gerektiği anlamına geliyor.

Multi Theft Auto ve GTA: San Andreas Multiplayer, uzun bir zamandır “eskimiş oyunlar” arasında yer alıyor. Her iki oyunun topluluğu da hâlâ sunuculara giriyor ve oyun keyfini çıkarmaya devam ediyor fakat oyun topluluğuna genel olarak bakılırsa ciddi anlamda bir düşüş yaşandığı net bir şekilde görülebiliyor. Peki, online (çevrim içi) oyunseverler olarak hangi oyunu oynamak gerekiyor?

MTA ve SAMP Farkı Nedir, Hangisi Oynanmalıdır?

MTA’nın açılımı Multi Theft Auto, SAMP’ın açılımı San Andreas Multiplayer’dır. San Andreas Multiplayer’ın kadrosunda “artık” yalnızca Kalcor varken Multi Theft Auto’nun kadrosunda MTA Team isimli büyük bir geliştirici ekibi yer alıyor. MTA Team, San Andreas’ın çok oyunculu moduna hâlâ güncelleme yayınlarken Kalcor indirilebilir sürüm bakımından en son 2015 yılında güncelleme yayınladı.

Multi Theft Auto, sunucu sahiplerinin oyundaki karakterleri, arabaları, motosikletleri, gemileri, binaları hatta bütün haritayı özelleştirme imkânına sahiptir. San Andreas Multiplayer’ın indirilebilir son sürümünde böyle bir durum söz konusu değildir. SA-MP tarafından yüklenen skin numaralı belirlidir, bu skinler oyuncu objeleri dışında hiçbir şekilde özelleştirilemiyor.

MTA sunucuları için script geliştirirken “LUA” dili kullanılır, SA-MP sunucuları için script geliştirirken “Pawn” dili kullanılır. Small-C dilinden etkilendiği görülen Pawn dili, yapı bakımından C diline çok benzerdir. Pawn dilini öğrenip C diline geçtiğiniz zaman kodlara yabancılık çekmeniz mümkün değildir veya tam tersi, önceden C dilini öğrenmiş birisi Pawn dilini öğrenmek için harekete koyulduğunda hiçbir zorlukla karşılaşmayacaktır.

SA-MP oyuncu topluluğu bazında giderek küçülüyor. Rus sunucular, oyuncu sayısı açısından “1000/1000” doluluk oranında gezmeye devam etse de Türk sunucular özellikle bugünlerde maksimum 50-60 oyuncu sayısına ulaşabiliyor. Oyun global anlamda bitmiş olmasa da Türkiye’de bitmiş bir oyun olarak sayılabilir. San Andreas Multiplayer’da yer alan sunucularda “bot atma” durumlarının çok sık görüldüğünü de göz ardı etmemek gerekiyor.

Rol yapmak için bir oyun arıyorsanız San Andreas Multiplayer da Multi Theft Auto da size istediğinizi verecektir fakat rol yapmanın yeni merkezi FiveM gibi oyunları oynama imkânınız varsa MTA ve SAMP’ı bir kenara bırakıp FiveM’e yönelim göstermenizi tavsiye ederiz. GTA 5’i destekleyecek bir bilgisayara sahip değilseniz ve GTA 5’teki gibi bir rol ortamı istiyorsanız seçiminizi Multi Theft Auto’dan yana yapabilirsiniz çünkü San Andreas Multiplayer’da rol yapmak çoğu zaman “/me” ve “/do” komutlarını kullanmaktan öteye geçmiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar